Politiek

Een jaar later: Sint Maarten nog niet klaar voor nieuwe orkaan

Deze week is Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen op Sint Maarten om te kijken hoe het eiland er aan toe is, een jaar na de verwoestende orkaan Irma. Het zou zomaar kunnen dat Sint Maarten dit jaar opnieuw getroffen wordt door een orkaan, maar is het eiland hier wel klaar voor?

Een nieuwe orkaan zou een ramp betekenen voor Sint Maarten. Een aantal bewoners is nog druk bezig met puinruimen. Het orkaanseizoen komt eraan en de weersvoorspellingen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ondertussen helpt Nienke van Duijn mensen in de armste wijken met workshops om ze te leren hoe je je huis ‘orkaan-proof’ maakt.

Lees hier alles over orkaan Irma, toen en nu

De 35-jarige Nienke kwam vorig jaar naar Sint Maarten en sloot zich bij het Rode Kruis aan. Ze beoordeelt welke eilandbewoners hulp nodig hebben en zorgt dat ze die krijgen. Nienke gaat langs de deuren, waar ze tips geeft over hoe je je huis kan verstevigen. Ook delen ze bonnen uit waarmee bewoners bouwmaterialen kunnen kopen.

Allerlei scenario’s

Ook Defensie is op het eiland aanwezig. Zij staan standby, mocht het weer misgaan. Zo oefenen de mariniers allerlei scenario’s, praten ze met zoveel mogelijk mensen op het eiland en zorgen ze dat ze snel kunnen reageren als dat nodig is.