Misdaad

Eén jaar cel en tbs voor pianostemmer die dominee neersloeg in kerk

Voor poging tot doodslag op dominee Ebi Wassenaar in haar kerk in Rhenoy (Gelderland) is de 51-jarige pianostemmer Wijnand B. dinsdag veroordeeld tot een jaar celstraf en tbs. Voor poging tot moord was tegen de verdachte uit Tricht acht jaar cel en tbs geëist.

De predikante werd een jaar geleden in haar kerk neergeslagen met een stalen voorwerp. Ze raakte daardoor ernstig gewond en blijvend gehandicapt.

Lees ook: OM eist 8 jaar cel en tbs voor aanval op dominee in kerk

De straf valt lager uit omdat er volgens de rechtbank in Arnhem geen bewijs is voor poging tot moord en vanwege de slechte gezondheidstoestand van de verdachte. Wijnand B. kreeg na de aanval op de dominee een hartstilstand en raakte enige tijd in coma. Aan de hartstilstand heeft hij ernstig hersenletsel overgehouden.

Lees ook: OM: ‘Pianostemmer probeerde dominee te vermoorden’

Volgens de rechter staat vast dat de pianostemmer het hoofdletsel heeft toegebracht. Hij had die ochtend een afspraak in de kerk en zijn bus werd er gezien. Op zijn jas werd DNA van het
slachtoffer aangetroffen.

Opwelling

De aanklager meende poging tot moord te kunnen bewijzen omdat de verdachte voorafgaand op internet zocht naar bijvoorbeeld moord met hamer. Toch gaat de rechtbank er niet vanuit dat hij die dag naar de kerk ging met het plan om de dominee te vermoorden. Volgens de rechter zijn er ook aanwijzingen dat hij handelde in een opwelling.

Lees ook: Dominee Rhenoy wil weer aan de slag na aanval: ‘meeleven mensen raakt me diep’

Wijnand B. heeft de aanval altijd ontkend. De rechtbank denkt dat de verdachte niet kan geloven dat hij het heeft gedaan. De opgelegde celstraf heeft de pianostemmer bijna helemaal uitgezeten in voorarrest. Aan de dominee moet hij een schadevergoeding betalen van bijna 295.000 euro.

ANP
Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland