Sport

Dronebeelden: Maarten ligt goed op schema tijdens 11stedenzwemtocht

Maarten van der Weijden ligt goed op koers met zijn Elfstedenzwemtocht voor het goede doel. Iets over 15:00 passeerde de voormalige olympische zwemkampioen Sloten. Hij ging om 04.00 uur van start in Leeuwarden en heeft Sneek en IJlst al achter zich gelaten.

Volgens het schema zou hij pas rond 15:45 bij Sloten aankomen, en loopt de zwemmers dus zelfs voor op schema. Op de dronebeelden is te zien hoe Maarten constant in de gaten wordt gehouden door meevarende bootjes.

De zwemmer legt als alles goed gaat 200 kilometer af. Hij kan hazenslaapjes doen op een speciaal waterbed en zijn lichaamstemperatuur wordt goed inde gaten gehouden. Ook vaart er altijd een arts mee die Maarten kan helpen mocht er iets fout gaan. De finish is voorzien voor maandag in Leeuwarden. Met de zwemtocht haalt Van der Weijden, zelf oud-leukemiepatiënt, geld op voor KWF Kankerbestrijding.

Lees ook: Volg hier live de 11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden

Mensen houden zich tot nu toe goed aan het verbod om mee te zwemmen. Dat werd vrijdag afgekondigd vanwege de slechte waterkwaliteit. Door de recente regenval zijn er poepbacteriën uit overstromende riolen in het water terecht gekomen. Wel varen er bootjes mee en sup-peddelaars. Ook staan langs de kant veel mensen om Van der Weijden aan te moedigen.