112

Drie tieners omgekomen bij ernstig auto-ongeluk in Anna Paulowna

Drie tieners zijn door een ernstig auto-ongeluk in het Noord-Hollandse Anna Paulowna om het leven gekomen. Het gaat om twee jongens van zestien en een van vijftien jaar uit die plaats. Twee andere inzittenden, een zeventienjarig meisje uit Anna Paulowna en een man van twintig uit het naburige Oudesluis, raakten gewond maar waren wel aanspreekbaar.

De vijf inzittenden reden in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Sportlaan met hun auto tegen een lichtmast. Volgens de politie werden door de klap enkelen van hen uit de auto geslingerd. De drie jongens werden door omstanders gereanimeerd, maar hun verwondingen waren zo ernstig dat zij op de plaats van het ongeluk overleden.

Straatrace

Het ongeluk gebeurde in een woonwijk. De slachtoffers woonden daar in de buurt, zei burgemeester Jaap Nawijn in een verklaring. Hij wilde niet ingaan op geruchten in de plaatselijke media dat er mogelijk sprake was van een straatrace. “Dat is allemaal onderdeel van het onderzoek.”

Nawijn zei eerst de ouders van de slachtoffers te zullen gaan bezoeken, om zijn medeleven te betuigen. Het ongeval met drie doden heeft een grote impact op de gemeenschap, zei hij. Of er mogelijk een herdenking komt, kon hij nog niet zeggen.

Opvang voor omstanders

Voor de vele omstanders die na het ongeluk hulp verleenden, werd in de nabijgelegen sporthal Veerburg een opvanglocatie geregeld. Daar was de verslagenheid groot, zegt Pieter Boontjes, exploitant van de horeca in Veerburg. Hij werd midden in de nacht gebeld om hulpverleners, familieleden en ooggetuigen op te vangen, zo’n veertig mensen bij elkaar. “Het gebeurde hier bijna recht voor de deur. De mensen waren in shock, wisten zich geen houding te geven. Sommigen hebben geholpen met reanimeren.”