Dieren

Door badgasten verpeste paarden zijn te agressief en worden geslacht

Twee paarden die het gras lekker kort moesten houden bij het Waalstrand in Nijmegen moeten naar de slacht. Omdat toeristen ze te vaak aaiden en te eten gaven, zijn ze agressief geworden.

De wilde Konikspaarden zijn verstoten uit hun kudde en trekken sindsdien samen op. Het duo zoekt vaak het gezelschap van toeristen op. “Ze zijn daardoor gewend dat ze eten krijgen. Als ze het niet krijgen, dan worden ze brutaal, gaan ze er zelf achteraan en worden ze agressief,’’ vertelt Wilbert Verriet, de beheerder van de kudde paarden.

In schouder gebeten

Er zijn al zeker vier meldingen binnengekomen van incidenten. Een toerist is zelf in zij schouder gebeten door een van de paarden, schrijft De Gelderlander. “Dit gedrag leer ik ze niet meer af, verzucht Verriet. “We kiezen niet snel voor slachten, maar nu is er geen andere mogelijkheid meer.’’

Het voeren van de paarden is helemaal niet toegestaan, volgens de beheerder. “Er is eten genoeg. Het gebied is 400 hectare groot, maar ja, een paard houdt ook van afwisseling. Af en toe een appeltje en een broodje is veel lekkerder dan gras.”

Aan de regels houden

Mensen die zich niet aan de regels houden, lopen dan weer het meeste risico. “Mensen die het goede gedrag vertonen door ze niet te voeren, worden daardoor afgestraft. Bij ze weglopen, dat is het enige wat je kunt doen.”

De twee wilde paarden moeten nog wel gevangen worden, zegt Verriet. “Dat is van zo veel factoren afhankelijk. Ik moet nog meer paarden vangen, moet een trailer beschikbaar hebben en het moet kunnen bij het slachthuis.” Nadat ze geslacht zijn, wordt het vlees verkocht.