Sport

Doelman Subasic is de held van Kroatië na zinderende penaltyserie

De Kroatische aanvoerder Luka Modric wist na de gewonnen strafschoppenserie tegen Denemarken in de achtste finale van het WK precies bij wie hij moest zijn. De spelmaker van Real Madrid viel doelman Danijel Subasic in de armen. Subasic wist liefst drie penalty’s van de Denen te stoppen en hielp Kroatië daarmee aan een plek bij de laatste acht.

“Danijel was vanavond onze held”, zei bondscoach Zlatko Dalic. “Hij stopte drie strafschoppen, dat zie je niet vaak gebeuren. Danijel sleepte ons er doorheen op het moment dat het echt moest.” De 33-jarige keeper van AS Monaco tikte met een katachtige reflex de eerste penalty van Christian Eriksen uit de hoek en stopte daarna ook de inzetten van Lasse Schöne (Ajax) en Nicolai Jørgensen (Feyenoord).

Wenen 2008

Strafschoppen waren in Nizjni Novgorod nodig omdat Modric diep in de verlenging had verzuimd om Kroatië vanaf elf meter al naar de kwartfinales te schieten. Modric zag hoe de Deense keeper Kasper Schmeichel zijn inzet klemvast pakte. “Onze gedachten gingen terug naar Wenen, waar we in 2008 verloren via strafschoppen”, zei Dalic, die doelde op de nederlaag in de kwartfinales van het EK tegen Turkije. Ook toen miste Modric een penalty.

De nummer 10 ging in de strafschoppenserie echter ‘gewoon’ weer achter de bal staan en wist Schmeichel nu wel te passeren. “Hij nam als een echte aanvoerder zijn verantwoordelijkheid”, zei Dalic. “Het verbaasde me hoe zelfverzekerd hij die bal binnen schoot. Kan je je indenken wat er was gebeurd als hij weer had gemist? Dit laat zien wat voor geweldige speler Luka is.” De Kroaten strijden nu zaterdag in Sotsji met gastland Rusland om een plek in de halve finales.

ANP