112

'DNA-match op zichzelf onvoldoende bewijs'

Een 100% DNA-match, zoals deze is gevonden bij Jos B. in de zaak van de moord op Nicky Verstappen, is op zichzelf onvoldoende bewijs om iemand te kunnen veroordelen. Dat stelt Jasper van der Kemp, rechtspsycholoog aan de VU in Amsterdam. “Het hangt echt af van wat het DNA-spoor precies betekent.”

Volgens strafrechtadvocaat Richard van der Weide hangt veel af van “de aard van het DNA-spoor, waar het is aangetroffen en wat de kwaliteit is van het spoor”. Van der Kemp vindt het vreemd dat het DNA dat van B. is verzameld tijdens het onderzoek naar zijn vermissing is samengekomen met het DNA dat gevonden is op het lichaam van Nicky Verstappen: “DNA wat verkregen wordt voor een vermissingszaak hoor je niet standaard te controleren met strafzaken, want daar moet iemand verdachte voor zijn.”

Lees ook: Advocaat: Jos B. wil vrijwillig naar Nederland komen

Dat gegeven zou de rechtszaak tegen B. nog weleens kunnen bemoeilijken: “Als dat de bron is waar de verdenking of de koppeling op gebaseerd is, als dat het enige is of het eerst was, dan is dat waarschijnlijk iets wat een punt gaat worden in de rechtszaak: dat het geen bewijs mag zijn.”

Beeld: Pixabay