Politiek

Dijkhoff: zaak ongepaste relatie Ten Broeke zorgvuldig behandeld

De toenmalige leiding van de VVD-fractie heeft zorgvuldig gehandeld in de kwestie-Ten Broeke, vindt de huidige fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Maar had Tweede Kamerlid Han ten Broeke onder Dijkhoffs bewind een ongepaste relatie met een medewerkster onderhouden, dan had hij van Dijkhoff niet mogen aanblijven.

Dijkhoffs voorganger Halbe Zijlstra duldde dat Ten Broeke aanbleef. Maar Zijlstra is “heel zorgvuldig” omgegaan met de kwestie, vindt Dijkhoff. De jonge medewerkster is “heel veel bijstand, juridische bijstand” aangeboden en “ook is er heel veel gedaan om te achterhalen hoe dingen nu zaten”. De integriteitscommissie van de VVD heeft zich over de zaak gebogen en vond ook dat de fractietop zorgvuldig heeft gehandeld, stelt Dijkhoff.

Ten Broekes besluit om op te stappen nu de affaire op straat ligt, “kan ik me voorstellen”, zegt Dijkhoff. Dat “kan ik alleen maar respecteren”.

Lees ook: VVD’er Han ten Broeke stapt op na beschuldiging seksueel overschrijdend gedrag

Dijkhoff heeft Ten Broeke na zijn aantreden als fractievoorzitter wel te verstaan gegeven dat hij een nieuwe soortgelijke misdraging niet zou accepteren. Hij deed dat omdat Zijlstra hem over de affaire had verteld. Maar “het is niet aan mij om jaren later de zaak weer op te rakelen”. “Ik ben geen inquisitie die afgedane zaken gaat heropenen.”

De VVD-fractievoorzitter heeft niet de indruk dat de kwestie medewerkers van de VVD-fractie een onveilig gevoel heeft gegeven, juist omdat die in zijn ogen destijds zorgvuldig is afgehandeld.