Politiek

Demonstratie voor subsidie zoektocht biologische ouders

Tientallen geadopteerden uit onder andere Indonesië, Bangladesh, Sri Lanka, Colombia en India demonstreren vandaag in Den Haag voor financiële steun in de zoektocht naar hun biologische ouders. Onlangs kwam naar buiten dat veel kinderen uit deze landen in de jaren 70 en 80 illegaal geadopteerd zijn en dat de Nederlandse overheid een oogje dichtkneep.

Omdat de adoptiepapieren veelal vals zijn, is de kans erg klein dat geadopteerden hun biologische ouders kunnen vinden. Dat geldt ook voor Dewi Deijle, zij is geadopteerd uit Indonesië: “Ik ben met mijn zoektocht begonnen in 2010”, vertelt Deijle. “Toen ik bij het tehuis aankwam waar ik vroeger gezeten zou hebben, vertelde ze mij dat mijn papieren niet klopte.” Omdat Deijle niet helemaal kon geloven dat haar adoptie illegaal zou zijn gegaan, ging ze op zoek naar de adressen die op haar papieren te vinden waren. “Ook dat bleek een dood eind te zijn.”

Lees ook: Overheid aansprakelijk gesteld voor misstanden rond adoptie

Uiteindelijk kwam Deijle uit bij de kliniek waar ze geboren zou zijn. “Hier bleek het helemaal mis. In de kliniek vertelde ze mij dat in die tijd adopties zoals de mijne aan de orde van de dag waren. Ook hier konden ze mij dus niet verder helpen.” Op dit moment heeft Deijle geen aanknopingspunten meer en lijkt het spoor naar haar biologische familie spaak te zijn gelopen.

Potje voor bekostigen zoektochten

Het verhaal van Deijle is geen uniek verhaal en daar gaat de demonstratie van donderdag om. Als de overheid meer geld beschikbaar stelt, kunnen dit soort zoektochten vaker met succes worden afgesloten. “Het liefst krijgen wij een excuses van de overheid over het feit dat ze van de adopties afwisten, maar er niets aan gedaan hebben.” vertelt Deijle. “Daarnaast willen wij graag een potje waaruit we zoektochten naar biologische ouders kunnen bekostigen.”