Politiek

De zomertijd afschaffen? Laatste kans om te stemmen

De laatste jaren wordt er steeds vaker gesproken over het afschaffen van de zomertijd. Deze discussie liep op Europees niveau zelfs zo hoog op, dat de Europese Commissie besloot het volk om hun mening te vragen.

Ook werd er een petitie gestart, die inmiddels al meer dan 50.000 keer is ondertekend. Initiatiefnemer Anouk Verhaaff uit Rotterdam gaat deze petitie inleveren bij het Europees Parlement, dat ook van de zomer- en wintertijd af wil.

Onderzoeken

In februari haalde de resolutie om de zomertijd af te schaffen het niet. Wel beloofde de Europese Commissie toen de gevolgen van de zomer- en wintertijd te gaan onderzoeken. Burgers uit heel Europa worden opgeroepen een vragenlijst hierover in te vullen. Ook dat kan vandaag voor het laatst.

Het was voor het eerst dat het parlement plenair stemde over het verzetten van de klok in maart en oktober. De EU-verordening werd tijdens de oliecrisis vorige eeuw ingevoerd om energie te besparen. Uit onderzoek blijkt dat het uur verschil daar nauwelijks effect op heeft. Bovendien wordt de biologische klok van mens en dier erdoor verstoord.

Lees ook: Wat vindt Nederland: is wintertijd uit de tijd?

Hoewel het gaat om een EU-bevoegdheid, heeft een parlementscommissie in Polen al voor afschaffing gestemd. In Finland komt er mogelijk een referendum over. Ook in andere, vooral noordelijke EU-landen, neemt de weerstand toe.

Foto: ANP