112

VIDEO - Opnieuw 'Damschreeuwer': man opgepakt

Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is vrijdagavond een man opgepakt. Voorafgaand aan de twee minuten stilte klonk er luid geschreeuw.

De man is opgepakt ter hoogte van Madame Tussauds, het wassenbeeldenmuseum aan het plein. Omstanders scholden de man uit toen hij werd afgevoerd. Het is nog niet duidelijk of hij ging gillen omdat hij werd opgepakt, of dat hij voor zijn arrestatie al had geschreeuwd.

Ook werd er een man opgepakt omdat hij dronken was en een ander werd aangehouden omdat hij een spandoek bij zich had met daarop de tekst ‘Churchill massamoordenaar’.

De twee minuten stilte op de Dam zijn niet verstoord.

 


Lees ook: Lawaaiprotest Dodenherdenking afgeblazen: ‘Ons doel is bereikt’

De organisator van een lawaaiprotest kondigde vrijdagochtend aan dat hij het niet ging doen. De voorzieningenrechter verbood de actie donderdag na een kort geding. Ze stelde de gemeente Amsterdam in het gelijk, omdat lawaai maken de openbare orde ernstig kan verstoren. Boze tegenstanders hadden bovendien tegenacties aangekondigd.

De herdenking op de Dam werd zoals ieder jaar bijgewoond door de koning en koningin. Vooraf was er een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Daar sprak auteur Daan Heerma van Voss de 4 mei-voordracht uit.

Damschreeuwer

In 2010 kreeg Nederland voor het eerst te maken met een ‘Damschreeuwer’. Door het geschreeuw van Gennaro P. raakten mensen in paniek, met als resultaat 87 gewonden. Hij kreeg voor zijn wandaad 16 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.