Politiek

Coffeeshops Maastricht over proef staatswiet: 'wangedrocht' en 'smakeloos compromis'

De coffeeshops in Maastricht werken niet mee aan de landelijke proef met staatswiet. De gemeente Maastricht meldde zich voor zo’n proef aan. Maar in een brief aan burgemeester Annemarie Penn en de gemeenteraad noemen de Maastrichtse coffeeshophouders het experiment “een smakeloos compromis van het huidige kabinet”. “Een wangedrocht”, lichtte de Maastrichtse coffeeshophouder Marc Josemans zaterdag toe.

Lees ook: Lidl gaat cannabis verkopen voor 15 euro per 1,5 gram

“Dit is geen experiment maar een doelbewuste manier van aanpak om iedere mogelijkheid tot succes in de kiem te kunnen smoren”, schrijft Josemans namens de Maastrichtse coffeeshops. “Mág er misschien niks bereikt worden?”

Beperkt tot hetzelfde aanbod

“Er mag door de deelnemende coffeeshops geen buitenlandse hasj meer worden verkocht, alleen in Nederland geproduceerde producten. Ook word je beperkt tot hetzelfde aanbod dat iedereen heeft. Dit betekent dat we dan willens en wetens wederom een grote groep klanten aan het illegale (straat)circuit zullen moeten afstaan”, vreest Josemans.

Lees ook: Burgemeester Halsema: ‘Proef wietteelt gevaarlijk en onhaalbaar’

Maastricht verbood enkele jaren geleden de toegang tot coffeeshops voor buitenlanders. Sindsdien nemen steeds meer voormalige klanten van de shops hun toevlucht tot de illegale straathandel, weet Josemans. Hij vreest verder klantenverlies als de wietproef doorgaat. En dat kunnen de door het strenge gemeentelijke beleid toch al geplaagde Maastrichtse coffeeshops financieel niet meer bolwerken, vreest Josemans.

Pleiten voor legalisering

De coffeeshops in de Limburgse hoofdstad pleiten voor legalisering van de wietteelt naar Amerikaans voorbeeld. “Als we naar de positieve resultaten van legalisering in landen als Uruguay, enkele Amerikaanse staten en Canada kijken dan rest ons maar een zaak: legalisering. We hoeven hier het wiel niet meer uit te vinden als het daar reeds goed rolt: laten we een van die landen als rolmodel nemen en aan de slag gaan.”

Lees ook: Coalitiepartijen zijn het eens over wietproef

ANP