Politiek

Coalitiepartijen: 'In 2030 nul verkeersdoden in Nederland'

Er komt tien miljoen euro vrij om onderzoek te doen naar de risico’s en de mogelijke oplossingen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Een eerste stap op weg naar een groter plan om een belangrijke ambitie van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waar te maken: in 2030 geen verkeersdoden meer in ons land.

Het is een flinke ambitie om waar te maken, erkent initiatiefnemer van het plan Remco Dijkstra (VVD). Maar dat het nodig is bewijzen de cijfers: in 2017 stierven er iedere dag twee mensen in het verkeer. Ruim 20.000 andere verkeersdeelnemers raakten gewond.

Lees ook: Gevaarlijke snelweg A67 moet nodig worden aangepakt

Door onder meer onderzoek te doen naar hoe data uit voertuigen gevaarlijke situaties kan voorkomen, hopen de partijen dat aantal snel terug te brengen. Ook starten er projecten om de verkeersveiligheid bij scholen te verbeteren en krijgen provincies en gemeenten extra geld voor onderzoek naar gevaarlijke situaties op hun wegen.

N59 al jaren levensgevaarlijk

Een van de wegen die al jaren te boek staat als levensgevaarlijk is de N59, die door Zeeland en Zuid-Holland loopt. Daar is opmerkelijk genoeg al die tijd nooit iets aan de situatie gedaan, tot frustratie van Sjaak van Bergen. In 2016 trok hij al aan de bel in Hart van Nederland maar nog steeds gebeuren er regelmatig ongelukken.

Lees ook: De ‘dodenweg’ N59 nog steeds onveranderd na dodelijke ongelukken

Sjaak verloor acht jaar geleden zijn zoon bij een ongeluk en kwam zelf als een gevolg daarvan in een rolstoel terecht. Het extra geld ziet hij dan ook als positief nieuws, maar hij hoopt vooral dat er nu ook echt actie ondernomen gaat worden om de situatie op die gevaarlijke wegen aan te pakken. “Ik vind het heel fijn dat ze daar die 10 miljoen voor uittrekken. Alleen ik vind het heel jammer dat het allemaal zo lang duurt.”