112

Chamel (2) na 'breath holding spell' weer tot leven gewekt door winkelmedewerkster

Melvin en Chantal Bol krijgen afgelopen dinsdag de schrik van hun leven. Hun 2-jarige dochtertje Chamel valt tijdens het spelen met een bal plat op haar gezicht gaat. Het meisje raakt buiten bewustzijn, ademt niet meer en haar hartslag valt weg. Dankzij het heldhaftige optreden van een winkelmedewerkster loopt de peuter nu weer vrolijk rond.

Het gezin is net ergens gaan lunchen, als ze besluiten een bezoekje te brengen aan de lokale Action. Chamel loopt vooruit op haar ouders en komt even later terug rennen met een bal. Ze valt en belandt plat op haar gezicht. Huilend komt het meisje overeind, maar op het moment dat haar moeder Chantal haar een knuffel wil geven om haar te troosten stopt het meisje plots met snikken.

Geen hartslag, geen ademhaling

Wanneer de moeder haar dochter van zich af haalt om te kijken wat er is, kijkt haar dochtertje haar met grote ogen aan. Het kind was verstijfd, haar ogen rolden weg en haar lippen werden blauw. “Er was op dat moment geen hartslag meer en geen ademhaling,” vertelt vader Melvin.

Direct alarmeren de geschrokken ouders de hulpdiensten en het aanwezige winkelpersoneel. Bedrijfsleider Adriane Miedema van het Action-filiaal begint direct met reanimeren. Ondertussen snellen een ambulance en een traumahelikopter zich met spoed naar de winkel. Na ruim een minuut reanimeren komt de ademhaling van Chamel langzaam weer op gang, maar haar ouders zijn er nog niet helemaal gerust op: “We werden er iets geruster op maar ze bleef buiten bewustzijn. Haar adem stokte en gorgelde,” vertelt vader Melvin.

Roekeloos rijgedrag

Na aankomst van de ambulance wordt Chamel met spoed overgebracht naar het Radboudumc in Nijmegen. Moeder Chantal met haar dochter mee in de ambulance, haar vader Melvin in volle vaart met de auto erachteraan. De politie zet Melvin even later aan de kant vanwege zijn roekeloze rijgedrag.

Na het uitleggen van de situatie wordt Melvin gekalmeerd en sommeert de agent hem om zijn auto in de berm te parkeren en in de politieauto te stappen. Samen met de agent vervolgt Melvin met spoed zijn weg naar het ziekenhuis, achter zijn dochtertje aan.

Breath Holding Spell

Bij aankomst in het ziekenhuis blijkt het al weer beter te gaan met Chamel. Ze blijkt te zijn getroffen door een ‘breath holding spell’: een aanval die vaker voorkomt bij jonge kinderen en veroorzaakt wordt door emoties, zuurstofproblemen of gevoeligheid.

Het meisje is inmiddels weer thuis en loopt rond weer vrolijk rond, alsof er niets gebeurd is. Haar ouders zijn vooral dankbaar dat het allemaal is goed gekomen en heeft alle betrokkenen die hulp boden inmiddels persoonlijk bedankt: “Jullie zijn allemaal toppers.”