112

Burgemeester Nijmegen over wegsturen gezin: 'Kon veiligheid niet garanderen'

Nijmegenaar Danny M. die woensdag met zijn gezin uit huis is gezet staat bij justitie bekend als de ‘telefoonleverancier van de onderwereld’. Justitie ontmantelde zijn bedrijf in 2016 en zou daardoor over gegevens over allerlei criminele activiteiten beschikken. Er lopen verschillende strafzaken tegen topcriminelen waarin de data een rol spelen. Danny M. is sinds 2016 doelwit van aanslagen.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei dat hij de veiligheid van het gezin, maar ook die van de buurt niet meer kon garanderen. Daarom vaardigde hij een noodbevel uit. De woning in de wijk Hegdambroek en het perceel rondom zijn voor onbepaalde tijd afgesloten. “Het risico van een aanslag door zware criminelen op het gezin en de buurt werd te groot. Ik kon de veiligheid niet meer garanderen. Daarom heb ik deze uitzonderlijke maatregel toegepast”, licht hij donderdag toe.

In de buurt wordt geschrokken, maar soms ook begripvol gereageerd. “Ik vraag me nu vooral af hoe het met die kinderen gaat, die gaan hier normaal gesproken naar school”, reageert een buurvrouw. “Ik vind het vooral heel zielig.”

Zijn advocate Inze Weski eist dat het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente Nijmegen opheldering geven over de “zeer recente en ernstige informatie” die aanleiding was om het gezin uit zijn huis te zetten. Zij spreekt van een “absurde toestand” en zegt dat het gezin “compleet overvallen” werd door het noodbevel. “Wij willen weten welke zeer recente informatie er dan is. De burgemeester heeft een zorgplicht: hij moet iemand die in gevaar is daarover informeren en beschermen. Dat is niet gebeurd.”

‘Immens machtsvertoon’

Weski benadrukt dat het nog lang niet zeker is of er ooit een strafzaak tegen Danny M. komt. Er zijn volgens haar nog allerlei onderzoeken gaande naar de inval en het gebruik van de data van de crypto-telefoons die de Nijmegenaar verkocht. “Maar hij is nu al met immens machtsvertoon weggezet als een gevaarlijk persoon. Zijn privacy is ernstig geschonden.”

Het gezin mag zich voorlopig helemaal niet meer in Nijmegen vertonen. Ze hebben zelf elders onderdak gezocht, aldus Weski.

Verdenking witwassen

Tegen M. loopt al geruime tijd een strafrechtelijk onderzoek. Dit is nog gaande, meldt een woordvoerder van het OM. De verkoop van ‘cryptofoons’ (mobieltjes waarmee versleutelde berichten kunnen worden uitgewisseld) aan criminelen heeft geleid tot de verdenking van witwassen. Het OM hoopt de zaak volgend jaar voor de rechter te kunnen brengen.