Politiek

Britse militairen in Nederland voor grootste NAVO-operatie sinds Koude Oorlog

Honderden militaire voertuigen uit Groot-Brittannië rijden deze week in colonnes door Nederland, op weg naar Noorwegen voor de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. De oefening begint eind van deze maand, woensdagmorgen kwamen Britse troepen met hun voertuigen aan in Hoek van Holland.

Van 8 tot en met 11 oktober rijden Britse militaire konvooien door Nederland. In totaal gaat het om 500 wielvoertuigen en 1.000 militairen die met de ferry aankomen in Hoek van Holland. De Britse troepen zijn op weg naar Noorwegen om daar deel te nemen aan Trident Juncture 2018, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

Defensie levert Host Nation Support (gastlandsteun) om de verplaatsing door Nederland in goede banen te leiden.

Steun tot aan de grens

Vanuit Hoek van Holland worden de Britse konvooien door motorrijders van de Koninklijke Marechaussee begeleid via Rotterdam en Utrecht naar de legerplaats in Stroe nabij Apeldoorn. Daar worden de Britse konvooien voorzien van brandstof, waarna zij hun tocht voortzetten en bij Hengelo Duitsland inrijden. Ook levert Defensie eten en drinken voor de konvooien en onderdak voor Britse kwartiermakers die deze week al arriveren.

De NAVO-oefening Trident Juncture 2018 duurt tot in november. Ruim 40.000 militairen uit 30 landen, waaronder enkele NAVO-partnerlanden nemen deel. De NAVO test in de oefening de inzet van haar snelle reactiemacht. De oefening is daarmee een demonstratie van het vermogen en vastberadenheid van de NAVO om het grondgebied van de alliantie te verdedigen mocht dat nodig zijn. Nederland neemt met ruim 2.200 militairen deel aan de oefening afkomstig uit alle delen van de krijgsmacht.