Dieren

Boeren willen compensatie voor doodgebeten schapen

Het aantal schapen dat dit jaar door wolven is gedood, ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar, blijkt uit cijfers van BIJ12/Faunafonds. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

De afhandeling van schade die wolven toebrengen is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12/Faunafonds. Vorig jaar werd ruim 10.000 euro uitgekeerd aan schapenhouders. Dit jaar ligt het bedrag vooralsnog op een kleine 15.000 euro. Voor een flink aantal schapen moet nog worden bepaald op hoeveel schadevergoeding hun eigenaren recht hebben.

Lees ook: Wolf slaat twee keer toe bij dezelfde boer

Lees ook: Limburgse schapen blijken slachtoffer wolf

In 2016 waren er wel meldingen, maar uit onderzoek kwam vast te staan dat wolven niets met de dode dieren te maken hadden. In 2015, het jaar dat de wolf na ruim 150 jaar afwezigheid voor het eerst weer in Nederland opdook, bleken acht schapen te zijn gedood door een wolf. Daarvoor werd 1515 euro uitgekeerd.

Eind juli werd bekend dat het zogenoemde Draaiboek Wolf snel wordt aangepast. Dit draaiboek moet provincies helpen om te gaan met de terugkeer van de wolf in Nederland. Er staat onder meer in wat te doen met de kosten die worden gemaakt voor preventieve maatregelen.