Politiek

Blok kan aanblijven ondanks wantrouwen van linkse oppositiepartijen

DENK, PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zeggen het vertrouwen in minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken op. Zij doen dat naar aanleiding van Bloks opmerkingen over de multiculturele samenleving. Er zal geen meerderheid zijn voor de motie, omdat de regeringspartijen en de rechtse oppositie vinden dat Blok kan aanblijven.

Deze minister kan de geloofwaardigheid niet herstellen, zei Jesse Klaver (GroenLinks). Blok heeft de twijfel niet kunnen wegnemen, zeggen SP en PvdA. 50PLUS twijfelt nog of zij Blok nog kan steunen.

Steun van coalitie

De regeringscoalitie blijft achter de minister staan. Naast steun van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houdt Blok ook het vertrouwen van de rechtse oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie. PVV-voorman Geert Wilders vindt dat Blok weliswaar ”een schim” van zichzelf is na zijn knieval, maar wil hem ”niet wegsturen omdat hij goede ideeën heeft”.

Lees ook: Stef Blok wil verder praten met Suriname na beledigende uitspraken

De regeringspartijen zijn juist tevreden over Bloks ”ruiterlijke” excuses. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft de minister ”berouw” getoond. Hij spreekt van een ”valse start”, waarvan hij hoopt dat Blok die achter zich kan laten. Ook zijn CU-collega Gert-Jan Segers ziet daarvoor ruimte. CDA-voorman Sybrand Buma drukte Blok nog wel streng op het hart dat die zijn woorden voortaan ”zorgvuldiger moet wegen en verstandiger kiezen”.

Bericht gaat verder onder de video:


Lees ook: Blok heeft spijt over uitspraken multiculturele samenleving: ‘Ik meende het niet’

Blok constateert dat ”veel fracties gelukkig hun steun hebben uitgesproken” voor zijn aanblijven. Hij gaat ”nu weer vooruit, weer aan de slag met de volle agenda die voor me ligt”, want ”het werk gaat gewoon door”.

ANP