Politiek

Armeense Howick en Lili uit Amersfoort mogen worden uitgezet

Twee Armeense kinderen Howick en Lily uit Amersfoort, van wie de moeder al is uitgezet naar hun moederland, mogen toch niet blijven. Toenmalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Klaas Dijkhoff, heeft hun nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning op ‘tijdelijke humanitaire gronden’ terecht afgewezen.

Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht maandag beslist.

Lees ook: Dijkhoff: ‘moeder wilde zelf alleen vertrekken’

In augustus vorig jaar had de bestuursrechter al besloten dat het gezin mocht worden uitgezet. Maar alleen de uitgeprocedeerde moeder is toen op het vliegtuig gezet. De kinderen bleven achter en doken na twee weken op. Daarna mochten ze de nieuwe procedure afwachten op een voor hun vertrouwde plek, bij een bevriend gezin van hun moeder.

Jarenlange strijd

Tegen de beslissing van maandag is geen beroep mogelijk. Er loopt nog wel een andere procedure, maar in beginsel zijn de kinderen nu uit te zetten, bevestigde hun advocaat Patricia Scholtes.

De kinderen, geboren in 2005 en 2006 en grotendeels hier opgegroeid, willen graag in Nederland blijven. Hun moeder heeft jarenlang gestreden voor een verblijfsvergunning maar kreeg steeds nul op het rekest. Ze kwamen ook niet in aanmerking voor de kinderpardonregeling.

‘Mama kan niet voor ons zorgen’

De kinderen probeerden in deze procedure een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen met het argument dat hun moeder niet voor hun kan zorgen. Maar Justitie heeft inmiddels afspraken met Armenië gemaakt dat de kinderen daar na terugkeer eventueel voor opvang en begeleiding bij een Amerikaanse stichting terechtkunnen.

Volgens Scholtes vindt de moeder de uitkomst verschrikkelijk. ”Ze mist ze ontzettend, maar ze kan niet voor ze zorgen. Maar de rechter zegt dat het in de toekomst wel kan.” Volgens Scholte is de tijdelijke opvang in Armenië niet goed geregeld en kunnen ze niet veilig bij hun moeder wonen. Ze gaat zich beraden over mogelijk nieuwe stappen.

De zaak trok veel aandacht in de media, ook omdat klasgenootjes op het Binnenhof tegen hun uitzetting demonstreerden.

Lees ook: Opnieuw protest in Amersfoort tegen uitzetting kinderen

De moeder van Howick en Lily heeft overigens altijd ontkent dat zij uit Armenië afkomstig is. Ze zegt dat ze etnisch Armeens is, maar uit buurland Azerbeidzjan komt. Voordat ze met haar kinderen naar Nederland kwam, woonde ze naar eigen zeggen jaren illegaal in Rusland. De Armeense autoriteiten menen echter dat de drie wel uit Armenië komen.