Gezondheid

Anne (28) strijdt tegen vooroordelen over AIDS

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is AIDS wereldwijd nog niet voorbij. Miljoenen mensen lijden aan de ziekte en voor zeker de helft van hen zijn geen levensreddende medicijnen beschikbaar.

In Nederland hebben ruim 22 duizend mensen hiv/AIDS. In 88 procent van de gevallen kan de ziekte met succes worden behandeld. Sinds er een succesvol medicijn beschikbaar is, wordt hiv/AIDS als chronische ziekte beschouwd.

Taboe

Toch komen patiënten er vaak niet voor uit dat ze aan de ziekte lijden, uit schaamte. Er rust toch nog steeds een taboe op. Daar wil het AIDS-fonds verandering in brengen, met een reizende tentoonstelling die de komende maanden het hele land doorgaat. En met het Red Ribbon concert, dat donderdagavond gehouden wordt in Amsterdam-Zuidoost. Dat allemaal omdat er in juli een grote AIDS-conferentie in ons land wordt gehouden.

Vooroordeel

Anne (28) is een jonge moeder van twee. Zij is een van de patiënten die wel met verhaal in de openbaarheid treedt, juist omdat ze het belangrijk vindt dat het vooroordeel over hiv verdwijnt.