Gezondheid

Amsterdamse tandarts helpt vluchtelingen op Lesbos

De Amsterdamse tandarts Wouter Vriesman is met een special tandartsenteam op Lesbos om kinderen in de vluchtelingenkampen daar te helpen aan een gezond gebit. Per dag geven zij tientallen kinderen poetsles en controleren ze hun gebit.

Met een speciale tandartsentruck staan Wouter en zijn team in Kara Tepe. In dat kamp worden zo’n duizend kwetsbare vluchtelingen opgevangen, zoals alleenstaande moeders, zwangere vrouwen, zieken en gehandicapten. De vluchtelingen in Kara Tepe komen met name uit Syrie, Afghanistan en Irak.

Slechte leefomstandigheden

Sinds vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU in 2016 zitten tienduizenden vluchtelingen opgesloten op de Griekse eilanden. De leefomstandigheden zijn slecht en de medische voorzieningen minimaal. Dit is de reden voor Vriesman en zijn team om hulp te bieden.

Wouter Vriesman is de oprichter van stichting Dental Care Everywhere en werkt vaak samen met de Najib Foundation, onder andere in de woestijn van Marokko. “We behandelen ongeveer 500 kinderen in twaalf dagen”, vertelt Vriesman, terwijl hij een rondleiding geeft. “We hebben een vrachtwagen met een behandelunit en een geïmproviseerde operatiekamer.”

Beeld: Babs Assink en Daphne Timmers