Politiek

Alvast werken tijdens je gevangenisstraf: het kan in Krimpen aan den IJssel

Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft goed nieuws gebracht in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel: hun project ‘de Compagnie’, waarin gevangenen in het kader van hun re-integratie al in de gelegenheid worden gesteld om aan het werk te gaan, krijgt er een extra zakcentje bij. Dat heeft Dekker bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan de penitentiaire inrichting.

Het toekennen van extra geld laat zien dat Dekker te spreken is over het project. Op dit moment doen er 24 gedetineerden mee, die deelname allemaal echt hebben moeten verdienen. Er is een sollicitatieproces en er moet sprake zijn van goed gedrag. Niet onlogisch ook, want de gedetineerden werken twee hele en drie halve dagen bij een gewoon bedrijf. Daarnaast volgen ze cursussen, moeten de gedetineerden toewerken naar zelf opgestelde leerdoelen en worden ze gekoppeld aan een vrijwilliger die hen binnen – en later buiten – de muren van de gevangenis ondersteunen en bijstaan.

Dekker was te gast in de gevangenis en sprak met gedetineerden, werkgevers en het personeel over hun ervaringen met het re-integratieproject. “Wat ik heel erg mooi vind is dat ik mensen zie die ooit eens in de fout zijn gegaan, die daar spijt van hebben maar aan de slag willen. Wat dus helpt als ze in de gevangenis al bezig zijn met┬áre├»ntegratie, is dat het straks makkelijker wordt als ze vrij komen.”