Politiek

Ziekmaker chroom-6 bij meer overheidsdiensten aangetroffen

Niet alleen bij Defensie en in gevangenissen, maar ook bij andere overheidsdiensten is het giftige chroom-6 aangetroffen. Defensie, dat wist van het gevaar maar haar personeel niet of onvoldoende beschermde, moest eerder al excuses en een schadevergoeding aanbieden aan medewerkers die door de stof ziek zijn geworden.

Ook bij de Rijksrederij, Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Landbouw is nu chroom-6 gevonden. Of deze diensten hun personeel tijdig hebben gewaarschuwd en beschermd is nog onduidelijk.

Lees ook: Kabinet over schadevergoeding chroom-6: slikken of stikken

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht is voor het milieu. Als iemand maar een klein beetje inademt, kan dat veel ongemakken veroorzaken.

Gevaar voor mensen

Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. De stof is een gevaar voor mensen die in de staal- en textielindustrie werken. Het kan onder meer allergische reacties veroorzaken, maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

Verf met daarin chroom-6 verwerkt is niet te koop in de winkels voor consumenten. Chroom-6 wordt nog gebruikt bijvoorbeeld in de vliegtuigindustrie. Het wordt ook nog steeds bij Defensie gebruikt zolang er geen vervangend middel is.

Lees ook: Nabestaanden over excuses om chroom-6: ‘Het is gewoon een misdrijf’

Chroom-6 wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf bijvoorbeeld verwijderen. Dan kunnen deeltjes loskomen en rondvliegen. Zonder bescherming kunnen mensen de deeltjes inademen.

Niet alle chroom is overigens schadelijk voor de gezondheid. Het zit in zeer lage concentratie in ons drinkwater en chroom-3 is zelfs een onmisbare voedingsstof. Het komt voor in veel voedsel, zoals groente, fruit en granen. Een tekort kan diabetes veroorzaken.