Weer & Verkeer

Alleen in 1921 en 1949 stond het water in de Rijn lager dan nu

De Rijn bij Lobith heeft bijna de laagste waterstand ooit in deze periode. Alleen in 1949 en 1921 stond het water in de Rijn in deze periode lager, aldus Rijkswaterstaat.

Vanuit Zwitserland en Duitsland is de afgelopen dagen een minimale hoeveelheid water afgevoerd. Hoewel het daar en ook in Nederland wel af en toe regent, is dat onvoldoende om de grote rivieren in Nederland flink bij te vullen. Als het zo droog blijft en opnieuw warm wordt, is er volgens Rijkswaterstaat een kleine kans dat het water bij Lobith volgende week een historisch lage waterstand heeft.

Grote gevolgen

De lage waterstand in Rijn, Waal, IJssel en Maas heeft grote gevolgen. De verzilting van water en bodem in West-Nederland neemt toe. De scheepvaart ondervindt veel hinder van schutbeperkingen en gesloten sluizen, terwijl er ook veel minder lading kan worden vervoerd. Verschillende jachthavens zijn gesloten wegens de lage waterstand, woonboten liggen op het droge en voet- en fietsveren kunnen niet varen. Maar de scheep- en pleziervaart zijn niet de enige die last ervan hebben.

Woonboten

Woonbootbewoners aan het Onderlangs in Arnhem zitten met de handen in het haar. Door de extreem lage stand van de Rijn liggen de arken schuin. Sommige boten staan zelfs helemaal op het droge. Behoorlijk vervelend, die scheefstand: scheuren in de muren, openvallende kastjes en scheef hangende fotolijstjes. En dus kunnen de bewoners niet wachten tot het flink gaat regenen en de boten weer gaan drijven.