112

Alberto Stegeman legde nepbom neer op legerbasis Oldebroek

Het is onderzoeksjournalist Alberto Stegeman opnieuw gelukt om Defensie in verlegenheid te brengen. In zijn programma Undercover in Nederland op 6 laat hij zien hoe het hem gelukt is om een nepbom te plaatsen op een legerbasis in Oldebroek.

Op dinsdag 21 augustus werd er groot alarm geslagen op het Artillerie Schietkamp ‘t Harde in de Gelderse plaats. De basis werd afgesloten omdat er een ‘verdacht pakketje’ zou zijn gevonden in de eetzaal van het complex. Daarop werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Stageman wil op deze manier aantonen dat de beveiliging van Defensie nog steeds niet deugt.

Lees ook: ‘Verdachte situatie’ bij Artillerie Schietkamp ‘t Harde bij Oldebroek

Eerder wist de undercoverjournalist al dichtbij een gevechtsvliegtuig te komen op een militair luchthaven in Woensdrecht. Op een kazerne in het Drentse Havelte wist hij met een voertuig van Defensie het terrein af te rijden. In 2017 wist hij door middel van camouflagekleding op de militaire basis in Oirschot te komen.

Reactie Defensie

Defensie zegt in een reactie bekend te zijn met het voorval in Oldebroek, maar kan er verder nog weinig meer over zeggen. “Overal moet iedereen zich legitimeren. Als blijkt dat dit niet gebeurd is, is niet volgens de afgesproken procedures gehandeld. We gaan dit onderzoeken. Defensie bekijkt of en zo ja welke aanvullende maatregelen moeten worden getroffen.”

De nieuwe aflevering van Undercover in Nederland met Alberto Stegeman is vrijdag te zien om 21:30 op 6.

Redactie/ANP
Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.