Politiek

Advocaat Wilders wil Opstelten onder ede laten getuigen over mogelijke beïnvloeding

Er moet een ‘nader onderzoek’ komen naar de vraag of oud-minister Ivo Opstelten invloed heeft uitgeoefend op het besluit van het Openbaar Ministerie om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen voor zijn omstreden ‘minder Marokkanen’-uitspraak.

Lees ook: Hof wil meer informatie in proces ‘minder, minder’-uitspraak Wilders

De verdediging van Wilders heeft dit verzoek vrijdag ingediend bij het gerechtshof in Den Haag, zo bevestigt de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops aan RTL Nieuws.
Volgens Knoops zijn er ‘aanwijzingen’ dat de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, VVD’er Ivo Opstelten, er in 2014 vooraf bij het Openbaar Ministerie (OM) op heeft aangedrongen Wilders strafrechtelijk te vervolgen.

Opstelten onder Ede

Knoops wil dat Opstelten over de kwestie onder ede moet getuigen. Ook wil hij de hoogste baas van het OM, Herman Bolhaar, onder ede laten verklaren en een aantal oud-topambtenaren.

RTL Nieuws zegt, op basis van bronnen, dat Opstelten wilde dat strafvervolging zou plaatsvinden wegens de grote maatschappelijke impact van de uitspraken van Wilders. Afgelopen juni lieten het ministerie en het OM in reactie hierop weten dat het OM een ‘eigenstandig’ besluit had genomen over de vervolging.

Groepsbelediging

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep.

30 november wordt de zaak vervolgd en worden ook de wensen van Knoops, namens Wilders, behandeld.

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland