112

Advocaat van Amerikaans echtpaar uit rechtszaal gestuurd bij zaak Ivana Smit

De advocaat van het Amerikaanse stel dat in verband wordt gebracht met de dood van het 18-jarige Nederlandse model Ivana Smit, is in Maleisië de rechtszaal uitgestuurd. Het Amerikaanse stel was opgeroepen om te getuigen over Ivana’s dood, maar hadden in plaats daarvan hun advocaat gestuurd.

LEES HIER ALLES OVER DE ZAAK ROND IVANA SMIT

Vurig betoog

Dat schoot bij de Maleisische rechter in het verkeerde keelgat. De advocaat was van plan een brief van de Johnsons voor te dragen aan de rechter. Daarin stond volgens hem een verklaring voor de afwezigheid van de Johnsons. Maar de advocaat kreeg de kans niet om de verklaring te overhandigen aan de rechter, omdat deze de advocaat onderbrak met een vurig betoog.

”Het echtpaar heeft de krant wel te woord gestaan tijdens een interview. Waarom wel de media te woord staan en met ‘bewijsstukken’ komen maar dat niet toe te lichten in de rechtbank?” Vraagt de rechter zich af. ”Dit gaat ze niet helpen tijdens de zaak. Nu riskeren zij hoofdverdachte te worden in het onderzoek naar de dood van Ivana” Vertelt de Maleisische advocaat  van de nabestaanden.

Teleurstelling voor familie

Volgens advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden bijstaat, zijn de nabestaanden ernstig teleurgesteld dat de Johnsons zich niet laten zien in de rechtszaal. Zij zijn wel afgereisd naar Kuala Lumpur  om het onderzoek op de voet te kunnen volgen. Zij komen vrijdag aan de beurt tijdens de zaak.

Het 18-jarige model had haar laatste avond doorgebracht met het Amerikaanse stel en was meegegaan naar hun appartement. De ochtend erna is haar lichaam gevonden. Het stel is de enige die iets over de laatste momenten van Ivana kunnen weten.

Lees ook: Broer Ivana laat portret van zusje tatoeëren op arm

Verdachte omstandigheden

In de eerste dagen van het gerechtelijk onderzoek naar de dood van Ivana werd al duidelijk dat er vlak na haar dood verdachte dingen gebeurt zijn. Zo heeft het Amerikaanse stel vanuit de gevangenis opdracht gegeven hun appartement schoon te laten maken, nog voordat de technische recherche daar geweest was. Verder zou de manager van het hotel de verklaring van het echtpaar hebben tegengesproken. Het is ook nog niet duidelijk waar het stil zich nu bevindt.

Lees ook: ‘Appartement Kuala Lumpur schoongemaakt na dood Ivana Smit’

Het onderzoek naar Ivana’s dood duurt nog tot en met zondag.