Dieren

Zaak activisten Oostvaardersplassen uitgesteld

De rechtszaak tegen drie actievoerders tegen het vermeende dierenleed in de Oostvaardersplassen (OVP) zal dinsdag worden aangehouden. Reden is dat er eerst nog vier getuigen worden gehoord, liet de rechtbank in Lelystad maandag weten. Het horen van de getuigen gebeurt op verzoek van de advocaat van de 57-jarige man en een 54-jarige vrouw.

De twee vrouwen en een man zijn in juli van dit jaar opgepakt bij het boren in een damwand aan de Praamweg in Lelystad. De actievoerders wilden zorgen voor meer water voor de grote grazers, omdat het zo droog was in het natuurgebied. Het Openbaar Ministerie verdenkt het drietal van “strafbare feiten rondom de protesten op de Oostvaardersplassen.”

Lees hier alles over de Oostvaardersplassen

Een van de opgepakte vrouwen ontkent dat er vernielingen zijn aangericht, maar volgens de politie is het drietal op heterdaad betrapt. De getuigen zouden daar meer over kunnen vertellen. Justitie vindt het niet nodig dat de getuigen naar de rechtszaal komen, maar heeft geen bezwaar tegen een verhoor bij de onderzoeksrechter, aldus een woordvoerder van de rechtbank. Daarom zal de politierechter de zaak dinsdag niet inhoudelijk behandelen.

Hekken vernield

De drie verdachten behoren tot de groep die al sinds begin van dit jaar actievoert tegen het dierenbeleid in het Flevolandse natuurgebied. De vrouwen zamelden onder andere hooi en stro in om de edelherten, konikpaarden en heckrunderen bij te voeren, toen dat volgens gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer nog niet nodig was.

In die tijd zijn ook hekken rondom het gebied vernield, waardoor edelherten de snelweg A6 op konden lopen. Onder anderen boswachters van Staatsbosbeheer en de Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek ontvingen ernstige bedreigingen.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak opnieuw voor de politierechter komt.

ANP