112

3 jaar geëist voor anti-homogeweld Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 27-jarige man drie jaar gevangenisstraf geëist wegens anti-homogeweld. De verdachte was volgens het OM vorig jaar zomer betrokken bij het schoppen en slaan van twee homoseksuele mannen op het Damrak, in het centrum van Amsterdam.

Eerder dit jaar veroordeelde de rechtbank al drie verdachten in deze zaak tot celstraffen oplopend tot veertig maanden. Zij werden relatief kort na het incident opgepakt. De 27-jarige verdachte kon pas in april van dit jaar worden aangehouden, na uitgebreid onderzoek.

Volgens het OM kregen de beide slachtoffers ”een regen van vuistslagen en schoppen” te verduren. Het OM rekent het de 27-jarige man extra aan dat hij heeft geprobeerd na een aanloop op het hoofd van een van de aangevallen mannen te landen. ”Een vreselijke en onbezonnen actie”, aldus het OM. Het slachtoffer kon zijn hoofd net op tijd wegtrekken.

‘Geluk gehad’

Volgens het OM hebben de slachtoffers ”echt geluk gehad” en had het geweld nog veel ernstiger gevolgen kunnen hebben. Het OM noemt geweld tegen homoseksuelen schokkend en onacceptabel en moet er hard tegen worden opgetreden.

De rechtbank doet uitspraak op 15 augustus.