112

18 maanden jeugddetentie geëist in zaak Nick Bood

Het Openbaar Ministerie heeft achttien maanden jeugddetentie geëist tegen de 19-jarige Mads van den P. Volgens het OM is hij medeverantwoordelijk voor de moord op de 16-jarige Nick Bood. Zes maanden van de geëiste achttien moeten voorwaardelijk worden opgelegd, vindt het OM.

Nick Bood werd op 27 april 2017 in Zaandam doodgestoken. De politie arresteerde naast Van den P. de 16-jarige Yasin D., die de fatale messteek zou hebben toegebracht. Van den P. heeft volgens het OM wel een dusdanige rol in het geheel gespeeld dat hij als zogeheten medepleger moet worden beschouwd. Hij zou Nick Bood onder meer hebben getrapt. Bood bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vooropgezet plan

Het slachtoffer en de verdachten zouden een ruzie om drugs hebben gehad. Het OM vindt bewezen dat de verdachten Nick Bood met een vooropgezet plan van het leven hebben beroofd en dat er dus sprake is van moord. Van den P. en D. hebben het slachtoffer op de bewuste dag opgewacht, aldus de officier van justitie. Van den P. fungeerde volgens haar ook als aanjager van het plan Nick Bood aan te pakken.

Lees ook: Gedenkplaats voor doodgestoken Nick Bood vernield

Het onderzoek naar de precieze toedracht van het geweld is ingewikkeld geweest, gaf de officier aan. Van den P. en D. behoorden tot een groep, die getuige is geweest van het geweld. Het kostte zowel de politie als de onderzoeksrechter veel moeite betrouwbare getuigenverklaringen van die groep los te krijgen.

De persoonlijkheid van Van den P. is voor het OM aanleiding het jeugdstrafrecht toe te passen. Deskundigen hebben een autistische stoornis bij hem vastgesteld.

De zaak tegen Yasin D. wordt donderdag afgerond. Dit gebeurt achter gesloten deuren, omdat hij minderjarig is.

Lees hier alles over de zaak rondom de moord op Nick Bood