Gezondheid

13-jarig meisje bloedt uit neus, ogen en oren: artsen staan voor raadsel

Door een onbekende aandoening spuugt de 13-jarige dochter van Chantal Oosterbroek bloed en komt er bloed uit haar neus, ogen en oren. Het meisje heeft meerdere onderzoeken in verschillende ziekenhuizen ondergaan, maar de artsen staan voor een raadsel.

LET OP: DE FOTO’S IN DIT BERICHT KUNNEN ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN!

De klachten begonnen bijna twee jaar geleden toen Chantal’s dochter bloed begon te spugen. Onderzoeken en opnames in onder meer het AMC en het VU konden geen oorzaak aanwijzen. In het ziekenhuis in Almere klopt het gezin later opnieuw aan voor hulp, wanneer het meisje niet alleen bloed spuugt, maar er ook bloed uit haar neus, ogen en oren komt.

De dochter van Chantal is niet de enige met deze verschijnselen. Er is zelfs een naam voor onverklaarbare klachten: SOLK, Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Somatisch betekent lichamelijk.

Vlak na de uitzending namen verschillende mensen contact op met de redactie. Veel van hen hadden vergelijkbare of dezelfde klachten als de dochter van Chantal.

Extreme haaruitval

Een KNO-arts onderzoekt vervolgens waar de bloedingen in het gezicht van het meisje vandaan komen en laat een MRI-scan maken. Opnieuw worden er geen afwijkingen gevonden. Het meisje wordt vervolgens van top tot teen doorgelicht en wanneer ze ook nog eens extreme haaruitval krijgt, wordt ze zelfs getest op leukemie. Ook dat werd niet geconstateerd.

Rug tegen de muur

Het gezin staat met de rug tegen de muur nu alle mogelijke onderzoeken zijn doorlopen en er geen diagnose gesteld kan worden: “Onze meid die we steeds meer zien aftakelen en wij toekijken hoe zij er aan onder door gaat is niet oké,” schrijft Chantal in een Facebook-bericht. Ze hoopt met het delen van het bericht mensen te vinden met dezelfde symptomen waarbij wel een diagnose gesteld kon worden, zodat ook haar dochter mogelijk kan worden geholpen.

Beeld: Facebook/Chantal Oosterbroek