Politiek

We Are Here verbaasd over klachten Ymere rond gekraakte woningen

De uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep We Are Here herkennen zich niet in de klachten van woningcorporatie Ymere over incidenten bij gekraakte panden in Amsterdam-Oost. “Het is volstrekt onduidelijk waar die beweringen op zijn gebaseerd”, zegt een woordvoerder van de groep. “We hebben met alle buren goed contact en organiseren zaterdag een buurtfeest om elkaar te leren kennen.”

Ymere liet donderdag weten dat medewerkers en bewoners zijn geïntimideerd. De woningcorporatie heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt nu of de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat moeten worden ontruimd. Volgens een woordvoerder is het beleid in de hoofdstad dat dat niet gebeurt voor leegstand. “We zijn nog in afwachting van aanvullende informatie van Ymere over de bestemming voor de panden.”

Spoedprocedure

Ymere heeft gevraagd om een spoedprocedure. Dat kan volgens de OM-zegsman alleen als er vrees is voor de verstoring van de openbare orde. In dat geval kan er zonder waarschuwing vooraf worden ontruimd. Het is nog niet duidelijk wanneer de officier van justitie een beslissing neemt. Waarnemend burgemeester Jozias Van Aartsen had overigens huiseigenaren net verzocht voorlopig geen ontruimingsverzoeken in te dienen, naar een wens van de meerderheid van de gemeenteraad.

De actiegroep heeft inmiddels zo’n 22 woningen gekraakt, die onderdak bieden aan ongeveer zestig uitgeprocedeerde asielzoekers. “We Are Here heeft tot nu toe altijd totaal geweldloos gehandeld en de dialoog gezocht”, aldus de zegsman van de groep. “Ik sluit niet uit dat er wel eens iets misgaat en we moeten dit uitzoeken. Maar totdat niet zeker is dat het mensen zijn van We Are Here, beschouw ik het als indianenverhalen.”

Bed-bad-broodregeling

Een woordvoerder van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei donderdag dat het gemeentebestuur in gesprek is met Ymere.  Van Aartsen heeft huiseigenaren verzocht om voorlopig geen ontruimingsverzoeken in te dienen. Hij voert daarmee een besluit uit van de meerderheid van de gemeenteraad. Bij de onderhandelingen voor een nieuw college komt de opvang van deze groep zeker aan bod. GroenLinks pleit als grootste partij voor uitbreiding van de bed-bad-broodregeling.

De VVD-fractie van de hoofdstad heeft Van Aartsen om opheldering gevraagd. “Zijn er signalen bekend bij het college dat We Are Here zich door het verzoek van het college aan pandeigenaren om niet te ontruimen zich vrijer voelt om meer panden te kraken? Is het college het met de VVD eens dat dit zeer onwenselijk is?”, schrijft AT5.

Tijdens de paasdagen

Het collectief We Are Here maakte eerder deze week zelf bekend tijdens de paasdagen elf woningen en een winkelpand te hebben gekraakt in de Rudolf Dieselstraat. Ymere stelt dat buurbewoners zich sindsdien niet meer veilig voelen. “Er wordt op deuren gebonkt, ruiten ingegooid”, zegt een woordvoerder van de corporatie.

Bij de politie is een aangifte binnengekomen van een bewoner wiens huis werd opengebroken. Een andere bewoonster belde 112 omdat haar woning gekraakt dreigde te worden terwijl ze stond te douchen.

ANP/Redactie