Dieren

Zeldzame toekan op listige wijze ontvreemd

Opschudding tijdens de Zwolse Vogelmarkt zaterdagmiddag. Onbekenden gingen er met een ontsnapte toekan vandoor.

Het beest werd door de brandweer uit een boom gered en teruggegeven aan de ‘eigenaren’ die er dankbaar mee vandoor gingen. Toen vlak daarna de echte eigenaar zich meldde was de exotische vogel al gevlogen.

De toekan ontsnapte op de parkeerplaats van de IJsselhallen waar op dat moment de tijdens Zwolse Vogelmarkt duizenden vogelliefhebbers en dubbel zoveel vogels aanwezig waren. Volgens getuigen ging er iets mis tijdens een ‘transactie’ buiten, dus niet in de hallen zelf.

De brandweer bevestigt het verhaal: “De brandweermannen kreeg een melding over de ontsnapte toekan, hebben het dier uit de boom gehaald en teruggegeven aan wie zij dachten de rechtmatige eigenaar was”, aldus een woordvoerder. Nadat de echte eigenaar zich meldde, is het onderzoek overgedragen aan de politie.

De toekan, ook wel pepervreter genoemd, zocht zijn toevlucht in een nest hoog in een boom. Volgens een aanwezige vogelaar zou het kunnen gaan om een nogal zeldzame toekan met een waarde van algauw vierduizend euro.

Update zondag 21:59 uur: de toekan is terecht!

De toekan is weer terecht! De mannen bleken geen dieven te zijn, maar waren ter goeder trouw. Ze besloten het dier over te nemen van de brandweer, omdat ze weten hoe ze met de vogel om moeten gaan.

Eenmaal thuis, hebben ze gelijk contact opgenomen met Amivedi om de vondst te melden.