Opmerkelijk

VOC-schip met schat aan boord na 300 jaar opgegraven

Na bijna 300 jaar op de zeebodem komt een gezonken VOC-schip bomvol zilver binnenkort eindelijk weer boven water. Minister Jet Bussemaker gaf dinsdagochtend het startschot voor een bijzondere internationale operatie.

Het VOC-schip De Rooswijk zonk in januari 1740 op een zandbank voor de Britse kust, met 350 man bemanning en een zilverschat aan boord. Het wrak wordt bedreigd door stroming en zand en ook door stelende schatduikers en daarom is het zaak om de schat zo snel mogelijk veilig te stellen.

De archeologische monsteroperatie gaat in juli beginnen en duurt tot in oktober. Nederland gaat samen met de Engelsen 24 uur per dag duiken naar het wrak en het langzaam en voorzichtig bergen. Daar gaan ook studenten van verschillende Nederlandse universiteiten en sportduikers bij helpen.

Schat

Een deel van de schat uit het romp van De Rooswijk werd in 2005 al geborgen. Dat ligt sindsdien in het Zeeuwse MuZEEum in Vlissingen. Nu volgt dus ook de rest. Naast het zilver zijn mogelijk veel spullen, waaronder kleding, bewaard gebleven doordat het onder een flinke laag zand ligt.

De berging is een kostbare onderneming. In totaal kost het 2 miljoen euro.