112

'Mijn vader is dood door de NAM'

Exact vijf jaar na dato zitten veel Groningers nog altijd met de gevolgen van de zwaarste aardbeving ooit in de provincie. En de NAM blijft volgens hen de andere kant opkijken.

Op 16 augustus 2012 is het dorpje Huizinge het epicentrum van een beving met een amplitude van 3,6. Huizinge ligt vlakbij Loppersum, waar het steeds raak is met aardbevingen door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).


‘Mijn vader is overleden door toedoen van de NAM en Centrum Veilig Wonen’

– Jan Dales


Voor de bewoners is het dan ook duidelijk wie schuldig is: de NAM. Na de beving regent het dan ook meldingen van schade aan woningen. Maar vele rechtsprocedures later, in de hoop de fysieke en mentale schade te verhalen, zitten ze bewoners nog steeds met de problemen.

Zo ook voor Jan Dales, die al jarenlang strijdt om de waarheid boven tafel te krijgen. “Mijn vader is overleden door toedoen van de NAM en Centrum Veilig Wonen”, is zijn stellige bewering. Een week na een negatief gesprek over de afhandeling van de schade aan zijn huis overleed de hartpatiënt aan een hartaanval.


‘De menselijke maat is totaal uit het oog verloren’


“De dokter heeft het medisch dossier vrijgegeven om te onderstrepen dat mijn vader hevig leed onder de stress die de hele procedure met zich meebracht. De menselijke maat is totaal uit het oog verloren”, vervolgt Jan zijn betoog.

Donderdagavond lopen zo’n tweehonderd man mee in een herdenkingstocht, van Middelstum naar plaats Melkema, waar een oude boerderij hevig beschadigd werd door de aardbeving.