112

Verdachte seriemoord prostituees opgepakt in Rotterdam

De politie heeft een 58-jarige Schiedammer aangehouden als verdachte van moorden op prostituees in Rotterdam in de jaren 80 en 90. Rechercheurs van het cold-caseteam van de politie Eenheid Rotterdam pakten de vermoedelijke seriemoordenaar dinsdag op, meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Hij woonde ten tijde van de moorden in Rotterdam en tegenwoordig in Schiedam.

De verdachte is volgens het OM opgespoord na uitgebreid forensisch onderzoek. De Schiedammer wordt in verband gebracht met minstens twee moorden op prostituees. Die kwamen door messteken om het leven. De vrouwen van 22 en 45 jaar, werden destijds deels ontkleed gevonden in het centrum van Rotterdam. De toenmalige tippelzone aan de G.J. de Jonghweg werd destijds opgeschrikt door diverse moorden op tippelaarsters.

Coldcaseteam

Het coldcaseteam werd al in 2010 opgericht en richtte zich op een aantal onopgeloste moorden op prostituees in de jaren 80 en 90. Met moderne technieken hoopte de politie nieuw licht op de zaken te kunnen werpen en dat lijkt nu zijn vruchten te hebben afgeworpen. Aanleiding waren de twee moorden waarvoor de 58-jarige man deze week is opgepakt, en drie andere zaken uit 1989 en 1999. In alle gevallen waren de slachtoffers prostituee.

De doorbraak in het onderzoek kwam volgens een woordvoerster van het OM nadat in een databank was gezocht naar DNA van familieleden van de verdachte. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vond aanwijzingen die uiteindelijk hebben geleid naar de Schiedammer.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/djiwlWVhinLA?autoplay=0


Jeanette Sip

Nu er een verdachte is opgepakt hoopt de moeder van de vermoorde Jeanette Sip, Anneke Gerrits, dat deze verdachte ook de moordenaar is van haar dochter. Die werd in 1999 met veel geweld om het leven gebracht. Haar zwaar toegetakelde lichaam werd gevonden door een voorbijganger langs het spoor. Ze was zo vaak gestoken in haar bovenlijf dat ze daardoor bijna was onthoofd. Het geeft de brute wijze weer waarop de seriemoordenaar te werk ging.

‘Nog elke dag een kaarsje branden voor haar’

De Nijmeegse Anneke Gerrits brandt nog elke dag een kaarsje voor haar dochter Jeanette. “Voor velen was ze gewoon een prostituee en drugsverslaafde, maar voor mij is en blijft het mijn dochter”. Het doet Anneke nog altijd pijn dat er al die tijd maar weinig aandacht uitging naar de moord op haar dochter. “Hoe raar het ook klinkt, maar als de media het weer eens heeft over bijvoorbeeld de bekende zaak van Marianne Vaatstra komt er zoveel woede over mij heen, want waarom besteed niemand aandacht aan mijn dochter?”

Bovenstaande reportage is vorig jaar uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP/ Redactie