112

Dijkhoff geeft vader meisje van Nulde uitleg

De vader van Rowena Rikkers, beter bekend als het ‘meisje van Nulde’, is door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) uitgenodigd om op het ministerie te komen praten over het verlof van tbs-er Mike J.

De vader had via zijn advocaat een reeks klachten ingediend: met name over het tijdstip waarop het verlof aan de nabestaanden was meegedeeld. Dat was pas op het allerlaatste moment. Bovendien heeft zijn andere dochter zeer veel last van het feit dat de man die haar zusje om het leven bracht nu op onbegeleid verlof mag, zegt Huisman.

“Voor cliënt is het volstrekt onduidelijk hoe er tot het verlenen van de huidige verlofstatus is gekomen”

In een brief aan Dijkhoff hekelt advocaat Diekstra de wijze waarop met de nabestaanden is gecommuniceerd. “Voor cliënt is het volstrekt onduidelijk hoe er tot het verlenen van de huidige verlofstatus is gekomen”, benadrukt de raadsman. “Daarbij vraagt hij u ook toe te lichten of en op welke wijze er een slachtofferonderzoek is gedaan. Mijn cliënt is in ieder geval niet gehoord.”

De laatste keer dat de nabestaanden iets hadden gehoord over de dader was in 2013: toen was er nog sprake van een ernstige persoonlijkheidsproblematiek en een hoog recidivegevaar. Nadien is daarover niets meer medegedeeld. “Als je de nabestaanden niet nader informeert over de situatie rondom de tbs’er, dan is het niet geheel onbegrijpelijk dat er nu onrust bij hen ontstaat”, verduidelijkt Diekstra.

Het Meisje van Nulde

Rowena stierf in 2001 nadat ze stelselmatig was mishandeld. Haar moeder Wanda en haar toenmalige vriend Mike J. werden daarvoor veroordeeld. J. kreeg twaalf jaar cel en tbs. Rowena werd bekend als het meisje van Nulde vanwege de vindplaats van een deel van haar lichaam in de buurt van het Veluwemeer.

Excuses

Het ministerie heeft twee weken geleden weliswaar excuses aangeboden, maar daar neemt Martin Huisman geen genoegen mee. Rowena’s vader hoorde rond de jaarwisseling dat J. op maandag 2 januari de tbs-kliniek zou verlaten. “Het niet tijdig informeren van de nabestaanden in deze is onvergeeflijk”, aldus Diekstra.