Lifestyle & Entertainment

Scholieren in het paars tegen hokjesdenken

Op negenhonderd scholen in Nederland wordt vandaag Paarse Vrijdag gevierd. Leerlingen tonen op deze dag hun solidariteit met LHBTI-studenten.  Zoals met de 15-jarige Sebastién op het Amersfoortse Vathorstcollege, die zichzelf  ‘genderqueer’ noemt.

De afkorting LHBTI staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. De leerlingen die zich op Paarse Vrijdag inzetten laten door het dragen van paarse kleding zien dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht je seksuele voorkeur en genderidentiteit. Dit jaar maken ze zich hard om ‘hokjesdenken’ tegen te gaan.

Sebastién Vooren is 16 jaar oud. Sinds ongeveer anderhalf jaar hult hij zich in vrouwenkleding, draagt hij make-up en heeft hij hoge hakken aan zijn voeten. Hij voelt zich gelukkig geaccepteerd op school, maar zijn vader accepteert het daarentegen niet.

“Toen ik mijn vader na lang twijfelen vertelde dat ik graag vrouwenkleding wil dragen, heeft hij me het huis uit gezet.” Sebastién vertrok naar het huis van zijn moeder, zij accepteerde het wel en wilde meteen make-up, rokjes en hakken voor hem kopen.

Vandaag maakte hij zich met veel leerlingen en docenten hard voor mensen die nog niet zichzelf kunnen zijn.

http://www.kijk.nl/video/oTWnOTfpIQGo?autoplay=0