Opmerkelijk

Scheepswrak voor Engelse kust blijkt Nederlandse 'De Faam'

Het eeuwenoude Nederlandse schip De Faam lijkt terecht. Dat zeggen deskundigen uit het Verenigd Koninkrijk, tot enthousiasme van het Westfries Museum in Hoorn.

In 1631 strandde het schip van de West-Indische Compagnie voor de Engelse kust toen het onderweg was naar de Caraïben of Zuid-Amerika. Tijdens baggerwerkzaamheden in 1990 werd het toevallig ontdekt, waarna een lang traject van onderzoek zou volgen.

Een aantal onderdelen van het schip is geborgen, geconserveerd en wordt nu tentoongesteld in een Engels museum. Aan de hand van deze onderdelen hebben deskundigen kunnen afleiden dat het om het schip uit Hoorn gaat. “Wij zijn met onze deskundigen en archeologen uit de regio nu in contact met de Engelse onderzoekers, om verder onderzoek te doen naar het wrak”, zegt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.

Uiteindelijk zou het museum in Hoorn onderdelen van het scheepswrak over een aantal jaren graag tentoonstellen. “Met name het roer van het schip is fantastisch. Het mooie houtsnijwerk is zo goed bewaard gebleven, het lijkt alsof die onlangs pas gemaakt is”, zegt Geerdink.