Politiek

Rotterdamse aanpak bijstand lijkt te werken

Het lukt de gemeente Rotterdam beter dan de drie andere grote steden om inwoners uit de bijstand te houden. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van de Monitor Werkgelegenheid.

“De gemeente stort jaarlijks 550 miljoen euro op de rekeningen van mensen in de bijstan.” Zo legt de Rotterdamse wethouder van Sociale Zaken, Maarten Struijvenberg, vrijdag uit in een interview met de krant.

“Anders gezegd: van iedere 7 euro die we uitgeven, gaat er één naar een bijstandsuitkering. Ik vind het mijn taak daar werk van te maken en die mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Werken in het Westland

Het aantal mensen met zo’n uitkering steeg in Rotterdam met 1,7 procent. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht ligt dat percentage gemiddeld op 8,6 procent.

Rotterdam slaagt erin mensen in de bijstand aan het werk te krijgen in de kassen in het Westland. In het verleden lukte het gemeenten niet of nauwelijks mensen aan het werk te zetten in kassen. In 2014 vonden 25 Rotterdamse werklozen een baan bij telers, vorig jaar was dat aantal volgens Het Financieele Dagblad opgelopen tot 130.

Instroom in bijstand beperken

Verder wordt in de havenstad de instroom in de bijstand zo veel mogelijk ingeperkt, komen mensen in speciale programma’s waarbij ze twintig uur per week vrijwilligerswerk doen en is na controle 15 procent van de uitkeringen beëindigd.

Wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) stelde zichzelf bij zijn aantreden in 2014 ten doel om binnen vier jaar 12.000 mensen naar werk te begeleiden.