PVV, Pegida en NVU betogen tegen Marcouch: 1 aanhouding

PVV-fractieleider Geert Wilders heeft woensdagmiddag bij het gemeentehuis van Arnhem met andere PVV’ers gedemonstreerd tegen de voordracht van Ahmed Marcouch als nieuwe burgemeester van de stad. Ook leider Edwin Wagensveld van actiegroep Pegida en Constant Kusters van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) waren met sympathisanten ter plaatse om hun ongenoegen te uiten.

De demonstratie trok tussen de drie- en vierhonderd belangstellenden. De alom aanwezige politie hield een groep van zo’n vijftig tegendemonstranten op afstand. Zij droegen spandoeken met de tekst: ,,Het stinkt hier naar de jaren ’30…bah.” De PVV-groep had een spandoek bij zich waarop stond ,,Geen Arnhemmistan. We raken ons land kwijt.” Er waren wat scheldpartijen tussen voor- en tegenstanders, maar slechts één man werd opgepakt, voor mishandeling. Tijdens zijn arrestatie verzette hij zich zodanig dat een agent lichtgewond raakte.

Aanhangers van Wilders, die zelfs uit Zaanstad en Leiden naar Arnhem waren gekomen, kregen niet veel van de PVV-voorman te zien. Hij bleef op grote afstand en lichtte in een met hekken afgesloten ruimte voor het stadhuis zijn standpunt toe. Hij noemde Marcouch onder meer ,,een leugenaar, die zegt dat hij een verbinder is maar die in werkelijkheid mensen tegen elkaar opzet.”

De gemeenteraad van de Gelderse hoofdstad heeft Marcouch maandag voorgedragen. De PvdA’er was van 2010 tot 2017 lid van de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat hij op 1 september aantreedt als burgemeester. Wilders vond het woensdag belachelijk dat Arnhem een PvdA-burgemeester krijgt, terwijl het aantal Arnhemse stemmers op die partij van 30 naar 6 procent is gezakt. ,,Marcouch hoort niet thuis in de hoofdstad van de grootste provincie van Nederland”, aldus Wilders.

Marcouch was woensdag in Arnhem om met ambtenaren kennis te maken. Hij liet zich tijdens de demonstratie niet zien, maar liet wel weten dat hij het ,,goed vindt dat iedereen in Nederland het recht heeft om te demonstreren”.

http://www.kijk.nl/video/5wRdvzst5c7Z?autoplay=0