Gezondheid

Prisca tekent ziekte van zich af en wil boek maken

Prisca Hurks uit Almere is ernstig ziek. De moeder van twee kinderen heeft kanker en dat is niet meer te genezen. Maar de vrouw zit niet bepaald bij de pakken neer. Ze plaatst dagelijks tekeningen op haar Facebookpagina met daarbij persoonlijke teksten. Hiermee inspireert en raakt ze dagelijks honderden mensen. En nu wil ze er een boek van maken.

Prisca krijgt drie jaar geleden te horen dat ze eierstokkanker heeft, stadium vier. Omdat dat niet zoveel voorkomt bij jonge vrouwen, wordt direct een behandeling gestart. Na verloop van tijd wordt echter duidelijk dat het niet meer te genezen is. “In die periode ben ik gaan tekenen”, vertelt Prisca. “Ik heb een kunstopleiding gedaan, maar had al 15 jaar geen tekening meer gemaakt.” Ze pakt het snel weer op en tekenen wordt een uitlaatklep voor haar. “Ik gebruikte het als een soort therapie.”

Sinds anderhalf jaar zet ze de tekeningen bijna dagelijks op Facebook, als een soort dagboek. Het gaat over van alles, over haar ziekte, over dagelijkse beslommeringen, over haar omgeving. “Daar kreeg en krijg ik zoveel mooie reacties op. Het geeft me zoveel kracht en een rijkdomgevoel. Ik doen nog iets nuttigs.”

Zo ontstaat ook het idee om de tekeningen en teksten te publiceren. Een vriend helpt haar daarbij. “Het is belangrijk voor me. Ik merk dat het voor dierbaren om de zieke heen een bron van herkenning is, en ook een steun. Daarbij wil ik ook aan mijn kinderen iets blijvends achterlaten. Iets waardoor ze trots op me kunnen zijn.”

Wie op de Facebookpagina van Prisca wil kijken, klik hier.