112

Politie zegt sorry tegen nabestaanden Talitha

De politie geeft toe dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de dood van de Amsterdamse Talitha. Dat staat in een brief aan de nabestaanden, meldt advocaat Sébas Diekstra maandag.

In de brief geven de chef van de eenheid Noord-Holland en van de Landelijke Eenheid toe dat twee verantwoordelijke politieambtenaren “onzorgvuldig” hebben gehandeld. De 25-jarige Talitha werd in 2013 dood aangetroffen.

De moeder van Talitha is blij dat de politie dit toegeeft: “Maar ik heb er wel een dubbel gevoel bij. Ik kan normaal mijn emoties goed in bedwang houden, maar ik moest nu wel huilen”, vertelt Astrid Storm. “Ik ben blij dat ze hun fouten nu hebben toegegeven, maar door de fouten krijgen we nu waarschijnlijk nooit meer antwoord op de vraag wat er precies is gebeurd.”

Politie ging direct uit van zelfmoord

Talitha werd in april 2013 dood op het spoor gevonden bij Heerhugowaard, overreden door een trein. Volgens de brief constateren de beide eenheidschefs dat “de verantwoordelijke politieambtenaren essentiële informatie niet hebben meegenomen in de afweging om forensische opsporing ter plaatse te laten komen.” Zij concludeerden direct dat sprake was van zelfmoord en bepaalden onterecht dat nader forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak niet noodzakelijk was.

Volgens de verklaring van de machinist lag Talitha al roerloos op de rails toen ze in Heerhugowaard door de trein werd overreden. Deze verklaring en de verwondingen die ze had, stroken volgens onafhankelijke forensisch patholoog Frank van de Goot niet met een zelfdoding.


‘De politie toont een professionele houding en wil van de zaak leren’


“Er is te snel uitgegaan van zelfdoding en er zijn daardoor mogelijk sporen vernietigd”, zegt Diekstra. “Een aantal voor de nabestaanden zeer cruciale vragen zal hierdoor waarschijnlijk onbeantwoord blijven.”

Aan de nabestaanden zijn excuses gemaakt en bloemen aangeboden. “De politie Noord-Holland heeft de klachten zeer adequaat opgepakt en naar tevredenheid van de nabestaanden afgewikkeld. Dat men de gemaakte fouten nu erkent, getuigt van een zeer professionele houding. Wij hebben zeker het idee dat men van deze zaak wil leren.”

Het Openbaar Ministerie heeft in een eerder stadium al verontschuldigingen aangeboden.