112

Onderzoeken naar 200 Nederlandse jihadisten

De Landelijke Recherche is begonnen met opsporingsonderzoeken naar ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten die zich zouden hebben aangesloten bij een van de terreurgroepen in het strijdgebied in Syrië en Irak.

Dat maakte justitie donderdag bekend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam, waar tien mannen bij verstek zijn gedagvaard voor deelname aan de gewapende strijd van Islamitische Staat en andere strijdgroepen.

Volgens de aanklager gaat het om ruim tweehonderd onderzoeken waarin zeer moeizaam bewijs moet worden vergaard. Dat is tijdrovend, intensief en buitengewoon intensief, ook al omdat in die gebieden geen fysiek bewijs kan worden verzameld. Dat onderzoek moet leiden tot het structureel berechten van jihadisten, volgens het OM omwille van de veiligheid in Nederland.

Tien man gedaagd

Het OM wil niet afwachten met berechting totdat zij terugkeren, maar hen op grond van een vonnis meteen na terugkeer hun straf laten uitzitten. Dan kan eventueel ook beroep tegen het vonnis worden aangetekend, stelt het OM. Er is volgens de aanklager al een precedent. In juli vorig jaar zijn vier jihadisten door de Haagse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor vergelijkbare feiten.

De tien personen die donderdag zijn gedagvaard, worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en van de voorbereiding van terroristische misdrijven. Het gaat om Thierry K. (29) uit Zoetermeer, Victor D. (29) uit Raalte, Jihad S. (18), Yago R. (24) en Marouane B. (22) uit Arnhem, Khalid B. (31) uit Velp, Jeroen van D. (27) uit Almere, Khalid B. (24) uit Vlaardingen, Adil B. (26) uit Rotterdam en Ridvan O. (21) uit Utrecht.

ANP