Gezondheid

'Wil jij helpen om levens te redden?'

Ruim 190.000 jongeren krijgt een brief van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Het gaat om iedereen die vorig jaar 18 jaar oud is geworden.

Schippers vraagt hen om stamceldonor te worden en om ze erop te wijzen dat ze kunnen kiezen om orgaandonor te worden. Uit medisch onderzoek is gebleken dat stamcellen van een jonge donor beter aanslaan bij patiënten.

Met die wetenschap zoekt Stichting Matchis naar zoveel mogelijk jonge donoren. “We vergeten de ‘oudere’ donor niet en blijven enorm dankbaar voor alle aanmeldingen , maar we richten ons vooral op de jongeren vanwege het bewezen succes”, vertelt Jaap Dijkman van Matchis.

Iemand die heel blij is met de stamceldonaties, is de 25-jarige Lindsay. Zij lijdt al bijna drie jaar aan een agressieve en zeldzame vorm van de ziekte van Hodgkin. Ze heeft ondertussen haar smaak verloren en is onvruchtbaar geworden door de chemo.

“Het is een rotziekte, maar ik ben nog jong en ik wil blijven leven”, vertelt Lindsay. “Ik vind het hartstikke goed dat meer potentiële stamceldonoren worden bereikt om zo levens te kunnen redden. Ik wil er alles aan doen om iedereen meer bewust te maken van stamceldonatie.”