Sport

Onderzoek: 'Veel seksuele intimidatie en misbruik in sport'

Seksuele intimidatie en misbruik in de sport komen vaak voor. Dat concludeert de commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries die hier onderzoek naar deed.

Van de ondervraagde sporters, bijna 2.000 Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar, had 12 procent als kind minimaal één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 4 procent geeft aan te maken te hebben gehad met ernstige vormen als aanranding en verkrachting.

Jonger dan zestien jaar

In 40 procent van de gevallen wordt een medesporter als dader genoemd. Bij driekwart van de sporters die te maken heeft gehad met seksuele intimidatie en misbruik, gebeurde dat voor het eerst toen ze jonger dan zestien jaar waren.

De onderzoekscommissie concludeert ook dat meldingen bij sportvereniging slechts sporadisch tot bestuurlijke maatregelen leiden. Volgens De Vries is een veel actievere bestrijding van seksuele intimidatie en misbruik noodzakelijk. Zijn commissie pleit ervoor de drempels om aangifte te doen, weg te halen en het budget voor het Instituut Sportrechtspraak te vergroten. Ook moeten de ministeries die zich bezighouden met bestrijden van seksuele intimidatie en misbruik veel beter gaan samenwerken.

Afhankelijk van coach

Vanesca Nortan durft met haar verhaal naar buiten te komen. De drievoudig Europees kampioene karate was jarenlang afhankelijk van haar coach. Hij kon haar maken of breken, want hij trainde haar niet alleen, hij ging ook met haar naar bed.

Bericht gaat verder onder de video


Wilhelminaboys

Een club die al twee jaar bezig is met het voorkomen van seksueel ontoelaatbaar gedrag is Voetbalclub Wilhelminaboys uit Best.  Voor zover bekend is daar nooit iets gebeurd en dat willen ze graag zo houden.

Bericht gaat verder onder de video


Oud-voetballers

Naar aanleiding van onthullingen in Engeland, waar oud-voetballers vertelden in hun jeugd seksueel misbruikt te zijn, besloot sportkoepel NOC*NSF eind vorig jaar onderzoek te laten doen naar de situatie in Nederland. De Vries werd gevraagd het onderzoek te leiden. De oud-minister kreeg daarbij assistentie van voormalig staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp en Egbert Myjer, rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Nederlandse (oud-)sporters als Marijn de Vries en Petra de Bruin vertelden openlijk te maken te hebben gehad met intimidatie en misbruik. Iets meer dan honderd sporters meldden zich de voorbije maanden met soortgelijke verhalen bij de onderzoekscommissie. Ook hiervan kreeg een groot aantal, zo’n 80 procent, al op jonge leeftijd te maken met seksuele intimidatie of misbruik. Bij het Vertrouwenspunt Sport zijn sinds 2001 precies 686 gevallen gemeld. In 70 procent van de gevallen was de pleger een begeleider.