Gezondheid

Onderzoek naar doden bij zorgcentrum Veendam

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een onderzoek ingesteld bij revalidatiecentrum Veenkade in Veendam naar de dood van drie patiënten in 2016. Nabestaanden hadden bij de overkoepelende Zorggroep Meander geklaagd over tekortschietende zorg. Zo overleed een 85-jarige man, opa Penning, na mishandeling door een medebewoner en een 28-jarige vrouw, Everdiena plots na overplaatsing vanuit Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Op verzoek van de IGZ heeft Zorggroep Meander eerst zelf de sterfgevallen onderzocht. Dat gebeurt onder leiding van een externe deskundige. Het eerste rapport, naar de dood van de 28-jarige, is inmiddels aangeboden aan de inspectie.

Volgens het rapport ging het vooral mis bij de overdracht tussen het UMCG en Veenkade. “Er moeten kritische kanttekeningen geplaatst worden waarop de overdracht is verlopen.” Zo zou Veenkade niet over alle informatie hebben beschikt en “was de zorg daardoor niet adequaat ingericht”.

De onderzoeken naar de twee andere sterfgevallen lopen nog. Mochten de drie rapporten daartoe aanleiding geven, dan stelt IGZ nader onderzoek in.

Bekijk hierboven en hieronder eerdere items over de dood van opa Penning en Everdiena