112

Bart van U.: 'Vergeef mij alsjeblieft'

Het Openbaar Ministerie wil dat Bart van U. acht jaar de cel in gaat bovenop zijn tbs. Dat bleek vrijdag tijdens het hoger beroep.

Van U. werd in april vorig jaar veroordeeld voor het vermoorden van de D66-coryfee en voor het vermoorden van zijn eigen zus Loïs. De rechter achtte hem volledig ontoerekeningsvatbaar, het Openbaar Ministerie wil ook een celstraf omdat hij ook heldere momenten zou kennen.

Tijdens de zitting in het hoger beroep vertelde Van U. dat hij Borst in haar wang heeft geschoten met een kruisboog. Hij heeft ook tientallen keren op haar ingestoken met een mes. Dit mes is later ook teruggevonden, de kruisboog niet.

Het OM zegt dat hij ook nog de beschikking had over een derde wapen. Dit wapen zou hij hebben gebruikt om haar ogen uit te steken. Van U. ontkent haar ogen uit te hebben gestoken, ook zegt hij geen derde wapen te hebben gebruikt.


‘God, de duivel en Jezus stonden achter me’

– Bart van U.


Volgens U. had hij geen andere keuze: “God, de duivel en Jezus stonden achter me. Ik moest degene vermoorden die verantwoordelijk was voor de euthanasiewet.” Hij had niet door dat de wet al een tijdje van kracht was.

Voor de dag waarop hij zijn daad pleegde, was hij als een keer bij Els Borst aan de deur geweest. Hij vroeg het adres van oud-premier, maar kreeg dat niet. Toen ‘wist’ hij dat hij Borst moest hebben.


‘Mijn zus pestte me: ze kocht eierkoeken’

– Bart van U.


Hij zegt dat hij zijn zus heeft vermoord omdat hij door haar werd gepest en ze probeerde om hem zover te krijgen om zelfmoord te plegen. “Ze kocht eierkoeken, terwijl ze weet dat ik die niet lust”, legt hij een van de pesterijen uit.

Verder wilde Loïs hem laten opnemen in een inrichting. Dat wilde hij niet.