112

Noodkreet! Haags zwembad geterroriseerd door jongeren

Twintig (oud-)medewerkers van het Haagse Zuiderparkbad hebben in een brief hun frustratie geuit over een groep jongeren die het bad zou terroriseren.

De brief, die in handen is van de redactie van Hart van Nederland, is gericht aan Groep de Mos, een lokale politieke partij. De medewerkers spreken van een groep allochtone jongeren die tijdens de uren vrij zwemmen mede-badgasten lastig vallen, uitschelden en bedreigen.

Ook zouden ze vrouwen hebben aangerand en voor vele honderden euro’s aan vernielingen hebben aangericht.

Donderdagmiddag wordt de situatie in het Haagse zwembad besproken in een commissievergadering.

Hieronder enkele stukken uit de brief.

“…met betrekking tot het Zuiderparkbad is gebleken dat er al sinds de opening (in 2000) heel veel problemen zijn met vooral allochtonen met een islamitische achtergrond. Zij domineren (en bezitten) het zwembad dusdanig dat veel medebezoekers én personeel daar ernstig onder lijden. Ook blijven veel autochtone bezoekers weg uit angst voor al datgene wat er heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt!”

“Heel veel (ernstige) incidenten en misstanden worden gewoonweg niet gemeld óf doelbewust door het management en door de directie van de dienst OCW van de Gemeente Den Haag achtergehouden.”

“…wanneer de buitentemperaturen gaan stijgen wordt het Zuiderparkbad (ook inmiddels gekscherend bekend als ‘Islama-bad’) bezocht door met name Noord-Afrikaanse jongeren. Dagelijks is er politie assistentie nodig […] om jongeren er uit te zetten óf te arresteren. De incidenten variëren van diefstal van goederen, vernielen van spullen en materiaal, aanrandingen, (soms ernstige) geweldsdelicten, bedreigingen én intimidatie.”

“Opvallend is vaak dat het zwembad stampvol zit met alleen jongens van Marokkaanse en/of Turkse afkomst. Jonge meiden (én met name onze Hollandse meiden) zijn niet veilig in het zwembad gedurende deze uren waarin het vrijzwemmen én het recreatief zwemmen zijn opengesteld. Mochten de dames wel komen word al door het aldaar aanwezige personeel gewaarschuwd je niet te uitdagend te kleden en de wildwaterkreek (ook wel bekend als de ‘aanrandkreek’) én het buitenbad én de Whirlpool (uitzwembad) te mijden. Puur omdat de kans zeer groot is dat je dan als vrouw wordt aangerand. Dit gebeurt wekelijks!”

“Wekelijks wordt er voor honderden tot duizenden euro’s aan materiaal gesloopt. Uiteenlopend van wisselcabines, deuren, ramen, graffiti, etc. door deze doelgroep. De kosten aan reparatie, onderhoud én vervanging zijn op rekening van de Haagse belastingbetaler overigens!”

“In de zestien jaar dat het Zuiderparkbad is geopend zijn vele personeelsleden bedreigd en ook daadwerkelijk verbaal én fysiek mishandeld! Dit varieert van het gooien van stenen bij de fietsenstalling van het personeel wanneer collega’s door moslim tuig buiten werd opgewacht na diensttijd tot vuistslagen in het gezicht op momenten dat collega’s bepaald tuig probeert aan te spreken en probeert op te treden. Vrouwelijke collega’s worden dagelijks voor ‘kankerhoer’ uitgemaakt, geïntimideerd én bespuugd.”

“Ook bezoekers met de juiste intenties worden zwaar geïntimideerd, bedreigd en soms ook fysiek en/of mentaal mishandeld. In de afgelopen jaren zijn veel collega’s in de ziektewet beland en sommige zijn ook nooit meer teruggekeerd. Voor de collega’s met psychische klachten […] resulteerde dat in ‘een enkele reis uitgang'”.

“Het taalgebruik is ook vaak van religieuze aard. In de herfstvakantie bijvoorbeeld was er een groep van ongeveer 20 Marokkaanse jongeren in de leeftijdscategorie tussen de 8-15 jaar in het buitenbad (uitzwembad) aanwezig die extreem hard én aanhoudend ‘Allah Akhbar’ gilden. Dit gebeurde op een zeer intimiderende, dominante én agressieve manier waardoor andere bezoekers werden afgeschrikt om bij hen in de buurt te komen. Dit kan alleen maar plaatsvinden door gebrek én aanwezigheid van leidinggevenden.”

“Maar ook de politiek faalt! Het systeem is zodanig uitgehold dat deze jongeren de dienst uitmaken en de overhand hebben. Krachtige maatregelen in combinatie met een duidelijk beleid blijven uit! Ontzeggingen (voor zover deze kunnen en worden uitgedeeld) zijn van korte aard en maken geen enkele indruk op soms doorgewinterde en doorgedraaide Marokkaanse jongeren die zoveel ontzeggingen hebben gehad dat ze hun slaapkamer ermee kunnen behangen.”

De redactie van Hart van Nederland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de brief.