112

Wie doet nou zoiets? Anne Frankboom vernield op schoolplein

Een nakomeling van de wereldberoemde Anne Frankboom is vernield. Medewerkers van de Anne Frank Montessorischool in Doesburg vonden de boom dinsdagochtend doormidden geknakt op het schoolplein.

“Deze boom is gegroeid uit een stekje van de originele Anne Frankboom in Amsterdam”, zegt locatieleider Martijn Helmers. De witte paardenkastanje stond in de tuin van een pand aan de Keizersgracht, die Anne Frank in haar dagboek uitvoerig beschreef. Toen bleek dat deze er slecht aan toe was, is besloten om stekjes te kweken. Deze zijn over de hele wereld geplant. In augustus 2010 waaide de originele boom om.

“Onze leerlingen kennen het verhaal. Zeker de bovenbouwleerlingen, die zich tijdens de lessen onder andere bezighouden met de Tweede Wereldoorlog. We gaan iedere twee jaar met de leerlingen naar het Anne Frank Huis, dan vertellen we ook over ‘onze’ boom.”

De basisschool heeft aangifte gedaan bij de politie van de vernieling. “We gaan ervan uit dat het baldadige jongeren zijn geweest. Een stukje verderop zijn ook reclameborden omgeschopt”, zegt Helmers.